Categoriesdemelkmeiden

SJIPKO – Zeep van de koe

IMG 6029

SJIPKO - zeep van de koe

Sinds kort verkopen wij zeep van ‘Sjipko’ bij DeMelkmeiden. 


Deze zeep wordt gemaakt door Renske Atsma (21) uit Friesland. Momenteel is ze bezig om haar eigen bedrijf op te richten waar ze de zeep kan verkopen. Atsma studeert Dier- en Veehouderij aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Voor een studieproject kwam ze op het idee om zeep te gaan maken van koeienmelk. ”Ik liep al een tijdje met het idee om zelf zeep te maken, maar dan van koeienmelk. Dus dat kon ik ook goed gebruiken voor mijn opdracht voor school.”

 

 

 

 

De samenstelling van de zeep is belangrijk. „De zeep bestaat voor een derde uit melk. Melk maakt de zeep erg zacht voor je huid. Maar het grootste gedeelte van de zeep bestaat uit olie. Het maken van zeep komt heel precies. De temperatuur van de melk moet laag zijn, anders krijg je geen mooie zeep. Ik gebruik bevroren melk, waar ik natronloog en geuroliën aan toevoeg.” Om verschillende soorten zeep te kunnen maken, gebruikt Atsma soms kleurstof, biest en/of een andere geurtje. „De geurolie die ik aan de zeep toevoeg maak ik zelf.”

De ingrediënten voor de geuren komen uit haar eigen tuin. „Ik gebruik nu munt, citroenmelisse, dennennaalden en lavendel voor geurtjes aan de zeep. Mijn doel is om zoveel mogelijk zelf te maken met ingrediënten uit de tuin. De kleurstof wil ik in de toekomst ook nog zelf gaan maken.” Het belangrijkste ingrediënt, de melk, komt tevens uit de omgeving. „Mijn vriend is melkveehouder en bij hem kan ik de melk halen”.

 

De Melkmeiden is vereerd om als een van de eersten de zeep te mogen aanbieden op onze webshop !

sjipko
IMG 6029
IMG 6025
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *