CategoriesGezondheid

Melk is goed voor elk

IMG 7093

B-vitamines in melk

Vitamine B2 zorgt ervoor dat je lichaam energie kan vrijmaken uit wat je eet en drinkt. Zo kan je lichaam die energie ook gebruiken. Vitamine B2 helpt ook bij vermoeidheid en ondersteunt een goede werking van het zenuwstelsel. Melk en melkproducten zijn een belangrijke bron van vitamine B2.

Vitamine b12 is een bijzonder vitamine: het zit alleen in dierlijke producten. Melk levert daarom vitamine B12. Dit vitamine is goed voor je zenuwstelsel en ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen. Het draagt bij aan een goede weerstand en ondersteunt het concentratievermogen.

Hoogwaardige eitwitten

Zuivel is rijk aan eiwitten, en dat zijn niet zomaar eiwitten. De eiwitten in zuivel komen veel meer overeen met de eiwitten die je lichaam nodig heeft dan de eiwitten uit bijvoorbeeld brood of peulvruchten. We noemen eiwitten uit zuivel daarom eiwitten van hoge kwaliteit. Er zijn heel veel producten die eiwitten bevatten, maar niet allemaal zijn ze van hoge kwaliteit. Met name dierlijke producten bevatten eiwitten van hoge kwaliteit.

 

Eiwitten zijn belangrijk voor je lichaam. Vrijwel elk onderdeel van je lijf is opgebouwd uit eiwitten en moet ook voortdurend onderhouden worden. Denk aan spieren, organen, huid, haar en je immuunsysteem. Eiwitten spelen ook een rol bij de botaanmaak en zijn belangrijk voor het behoud van sterke botten. Verder ondersteunen ze de spieropbouw bij sport en het herstel van de spieren na een fikse inspanning. Daarom is het goed te zorgen voor de juiste eiwitten in je voeding.

Eiwitkwaliteit: hoe zit dat precies?

Elk eiwit is weer opgebouwd uit kleine onderdelen, de aminozuren. Zie een eiwitmolecuul als een soort ketting, met de aminozuren als kralen. In de spijsvertering wordt die ketting uit elkaar gehaald tot kralen. Uit die losse kralen (aminozuren) kan ons lichaam vervolgens weer de eigen kettingen (lichaamseiwitten) maken. Er zijn 22 verschillende aminozuren die je lichaam nodig heeft voor het maken van alle lichaamseiwitten.

 

Van die 22 kan ons lichaam er 13 zelf maken. De andere 9 aminozuren kan het lichaam niet zelf maken. Je moet ze daarom met de voeding binnenkrijgen. Juist in zuivel en andere dierlijke producten zit veel van deze 9 aminozuren. Daarom is de eiwitkwaliteit van dierlijke producten hoger dan van plantaardige producten.

Melkvet; de smaakmaker

In melk zitten van nature melkvetten. Ze zorgen voor smaak en leveren energie voor je dagelijkse activiteiten. Je hoort soms wel dat melkvet ongezond is. Maar dat ligt niet zo zwart-wit.

 

Je hebt vet nodig, op de eerste plaats omdat het energie levert. Van alle voedingsstoffen levert vet het meeste energie (de meeste calorieën). Maar vetten leveren meer. Als vetten worden afgebroken tot kleine brokstukjes in je spijvertering ontstaan er onder andere vetzuren. Dat zijn bouwstoffen voor je lichaamscellen. Ook zorgt vet ervoor dat bepaalde vitamines beter worden opgenomen in je lichaam. Vitamines A, D, E en K zijn namelijk de zogeheten vetoplosbare vitamines. Zonder vet kunnen deze vitamines niet door je lichaam worden opgenomen.

Verzadigd vet

Als het over vet gaat, gaat het ook vaak over de soort vet. Vetten zijn namelijk in te delen in onverzadigde en verzadigde vetten. Dat zegt niet over welk vol gevoel de vetten jou geven, maar meer over de chemische structuur. In elk product met vet, of het nu een avocado is of een glas melk, bestaat het vet uit een combinatie van verzadigd en onverzadigd vet. Het vet in zuivel bevat relatief veel verzadigde vetten. Van verzadigde vetten wordt wel gezegd dat ze het ‘slechte’ cholesterol kunnen verhogen.

Een te hoog cholesterolgehalte is niet goed voor hart en bloedvaten. Maar er gaan steeds meer stemmen op in de wetenschap dat niet verzadigde vetten het probleem zijn in de voeding, maar juist de overdaad aan koolhydraten (met name suikers). Ook de Gezondheidsraad (het adviesorgaan van de overheid op het gebied van gezondheid) geeft geen richtlijn voor verzadigd vet. De Gezondheidsraad concludeert dat er geen effecten zijn gevonden van alleen verzadigd vet op de gezondheid.

Calcium

Als er één voedingsstof uitspringt in zuivel, dan is dat wel calcium. Met 2 bekers melk en 2 plakken kaas per dag zit je al aan ongeveer 70 procent van wat je als volwassenen aan calcium nodig hebt. En dat is mooi, want calcium doet veel in je lichaam.

 

Calcium is een belangrijke bouwstof voor je skelet en voor je tanden. Je hebt je hele leven lang calcium nodig, omdat botweefsel voortdurend wordt vernieuwd. De hele dag door wordt er botweefsel afgebroken en weer opgebouwd. Dagelijks zuivelproducten eten en drinken, helpt je om gemakkelijk voldoende calcium binnen te krijgen. Er zit namelijk relatief veel calcium in melkproducten en kaas. Ook andere producten, zoals noten of groene groenten, bevatten calcium. Maar daarvan moet je veel meer eten voor dezelfde hoeveelheid calcium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *